Leírás

Ezen a blogon egy nyugati határszéli baráti társaság chilitermesztéssel kapcsolatos tapasztalatait, gondolatait olvashatjátok. Minden, ami kapcsolódik ehhez a csípős terméshez. Kellemes nézelődést!

Állandó oldalak

HTML

Utolsó kommentek

Chili enciklopédia - A NuMeX "termékcsalád"


2014.02.27. 22:06 foki chili

Oszlassuk is el rögtön a téveszméket, ez nem termékcsalád és nem is egy cég. Azon chili fajtákat szokás NuMex fajtának nevezni, amelyeket a New Mexico State University fejleszt ki. Elég sok fajta kötődik már a nevükhöz, így esélyes, hogy nem csak a levegőbe beszélnek. Minden fajtára sajnos nem tudok kitérni, viszont a felkapottabbakat mindenképp górcső alá veszem és saját tapasztalatot is megosztok egy típussal kapcsolatban.

Kettő lehetőség van, vagy nagyon ráérnek Új Mexikóban, vagy tényleg ennyire ráálltak a "minél több fajtát gyártsunk" szisztémára. Ennek persze az lett az eredménye, hogy egyre több fajta jött az egyetem keze alól. Szerencsére egy-kettőbe én is belekóstoltam, illetve, ha jól tudom Dávid idén Twilight-ot termeszt. Nézzünk pár kiemelkedőbb fajtát a NuMeX gyárból:

Numex Halloween, Christmas, Valentine, St. Patrick

Törpe chilik, ezért cserepes termesztésre is kitűnően alkalmasak. Rendkívül látványos, az ünnepeknek megfelelő színváltó terméseik miatt. A Halloween esetében az égnek álló paprikák zöld, fekete majd narancs színűvé érnek, a Christmasnél, csak simán zöld színből piros színűvé, a Valentine totál krémes, aztán lesz csak piros, a St. Patrick pedig a zöldből narancssárgává érnek.  Csípősségük elhanyagolható, 1.000 SHU körüli.

halloween_1.jpg

Numex BigJim

Különlegesen hatalmas, akár 20 - 25 cm hosszú, zöldből pirosra érő chilipaprika. Enyhén csípős (2500-10000 SHU.), mégis kellemes, fűszeres aromájával remek választás kertünkbe, balkonládánkba. Az enyhén savanyú talajt kedveli, nagy meleg és mérsékelt vízigényű fajta.

bigjim.jpg

Numex Twilight

Az egyik legkülönösebb chili paprika, amit a New Mexico State University kifejlesztett. A növény körülbelül 18 cm magas, a paprikák érési fázisuk szerint mindig más színűek, így szinte szivárványos a növény élete. A chilik először lila, majd sárga, narancssárga, végül a teljesen érett termés piros színűvé változik.

twilight.jpg

Numex Sunset, Sunrise, Eclipse

A Sunset zöldből narancssárga, a Sunrise zöldből citromsárga, az Eclipse pedig zöldből lila színűvé érik. A látványosan színes termések kb 12-15cm hosszúak, vastag, ropogós húsuk van. Mindegyik nagyon enyhe fajta, erősségük kb. 500SHU.

sunrisesunseteclipse.jpg

Egyéb NuMeX termékek: http://www.chilepepperinstitute.org/cart/seeds/nmsu_varieties/

Szólj hozzá!

Címkék: tudástár enciklopédia Capsicum annuum

A bejegyzés trackback címe:

https://westernchili.blog.hu/api/trackback/id/tr735831200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása