A poblano után egy közismertebb paprikát mutatnék be, ez pedig a jalapeno. Mindenki, aki egy kicsit is érdeklődik a csípősebb paprikák iránt, találkozhatott már a fajtával a bevásárlóközpontok polcain vagy a moziban a nachoshoz adott salsa szószban.
A jalapeno a Capsicum annuum egyik változata, Mexikóból származik, ahol 160 négyzetkilométeren termesztik. Körülbelül a Scoville skála alsó harmadánál helyezkedik el a 3500-8000-es értékével, ennek ellenére nem tartozik az enyhe paprikák közé, de gyakorlott chilifogyasztóknak barátinak mondható. Termése 5-8 centi hosszú, ~2 centi átmérőjű, vastag falú.
A jalapeno levele és termése (wikipedia.com)
Általában zöld formában találkozunk vele, azonban kevesen tudják, hogy ilyenkor még éretlen, teljesen érett állapotában piros színű. Ennek ellenére főképp zölden fogyasztják, ilyenkor csípősebb a termés. Az oldalán található apró repedések jelzik, hogy a paprika már fogyasztható állapotú.
Piros jalapenok (wikipedia.com)
Talán hallottatok már a chipotle nevű közép-amerikai fűszerről: ez nem más, mint pirosra érett, összeszikkadt, majd fafüstön szárított jalapeno. Íze füstös, csípős, egy ajánlót itt olvashattok róla. Az össz jalapeno termés 20%-át dolgozzák fel ilyen módon.
Ecetes chipotle (origo.hu)
Felhasználása sokrétű, magában, ecetben eltéve, grillezve, vagy sajttal töltve, bepanírozva is fogyasztható, a keddi recept rovatban biztos előfordul majd a későbbiekben is. Ecetes formában sok élelmiszerüzletben megtalálható (a személyes kedvencünk a Lidl mexikói hetek - fizetetlen hirdetés), aki nyersen szeretné megkóstolni, annak Budapesten a Kálvin téren található Ázsia Bt. boltot tudom ajánlani, sokszor tartanak jalapenot (thai chilit és habanerot majdnem mindig).
Mivel tavaly kimaradt a repertoáromból, idén - bepótolván a hiányosságokat - nagyobb mennyiségű jalapenot tervezek ültetni. Dani már rendelkezik pozitív tapasztalatokkal a fajtáról.
Végezetül az alcím megfejtése: egy kép az 1986-os mexikói labdarúgó világbajnokság kabalájáról, Pedróról, aki történetesen egy jalapeno paprika:
Utolsó kommentek