Leírás

Ezen a blogon egy nyugati határszéli baráti társaság chilitermesztéssel kapcsolatos tapasztalatait, gondolatait olvashatjátok. Minden, ami kapcsolódik ehhez a csípős terméshez. Kellemes nézelődést!

Állandó oldalak

HTML

Utolsó kommentek

Chili enciklopédia - Jalapeno


A nap kérdése: hogyan kötődik a foci a chilihez?

2014.01.30. 19:31 WD Chili

A poblano után egy közismertebb paprikát mutatnék be, ez pedig a jalapeno. Mindenki, aki egy kicsit is érdeklődik a csípősebb paprikák iránt, találkozhatott már a fajtával a bevásárlóközpontok polcain vagy a moziban a nachoshoz adott salsa szószban.

A jalapeno a Capsicum annuum egyik változata, Mexikóból származik, ahol 160 négyzetkilométeren termesztik. Körülbelül a Scoville skála alsó harmadánál helyezkedik el a 3500-8000-es értékével, ennek ellenére nem tartozik az  enyhe paprikák közé, de gyakorlott chilifogyasztóknak barátinak mondható. Termése 5-8 centi hosszú, ~2 centi átmérőjű, vastag falú.

A jalapeno levele és termése (wikipedia.com)

Általában zöld formában találkozunk vele, azonban kevesen tudják, hogy ilyenkor még éretlen, teljesen érett állapotában piros színű. Ennek ellenére főképp zölden fogyasztják, ilyenkor csípősebb a termés. Az oldalán található apró repedések jelzik, hogy a paprika már fogyasztható állapotú.

Piros jalapenok (wikipedia.com)

Talán hallottatok már a chipotle nevű közép-amerikai fűszerről: ez nem más, mint pirosra érett, összeszikkadt, majd fafüstön szárított jalapeno. Íze füstös, csípős, egy ajánlót itt olvashattok róla. Az össz jalapeno termés 20%-át dolgozzák fel ilyen módon.

Ecetes chipotle (origo.hu)

Felhasználása sokrétű, magában, ecetben eltéve, grillezve, vagy sajttal töltve, bepanírozva is fogyasztható, a keddi recept rovatban biztos előfordul majd a későbbiekben is. Ecetes formában sok élelmiszerüzletben megtalálható (a személyes kedvencünk a Lidl mexikói hetek - fizetetlen hirdetés), aki nyersen szeretné megkóstolni, annak Budapesten a Kálvin téren található Ázsia Bt. boltot tudom ajánlani, sokszor tartanak jalapenot (thai chilit és habanerot majdnem mindig).

Mivel tavaly kimaradt a repertoáromból, idén - bepótolván a hiányosságokat - nagyobb mennyiségű jalapenot tervezek ültetni. Dani már rendelkezik pozitív tapasztalatokkal a fajtáról.

Végezetül az alcím megfejtése: egy kép az 1986-os mexikói labdarúgó világbajnokság kabalájáról, Pedróról, aki történetesen egy jalapeno paprika:

 

Szólj hozzá!

Címkék: tudástár enciklopédia Capsicum annuum

A bejegyzés trackback címe:

https://westernchili.blog.hu/api/trackback/id/tr335788754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása