Leírás

Ezen a blogon egy nyugati határszéli baráti társaság chilitermesztéssel kapcsolatos tapasztalatait, gondolatait olvashatjátok. Minden, ami kapcsolódik ehhez a csípős terméshez. Kellemes nézelődést!

Állandó oldalak

HTML

Utolsó kommentek

Chili enciklopédia - Serrano


2014.03.05. 21:08 LukáChili

A Serrano, a Jalapeno mellett Mexikó egyik legnépszerűbb csípős paprikája; a közönséges paprika (Capsicum annuum) egyik változata. A serrano, azaz „a hegyekből való” nevet azért kapta, mert először Közép-Mexikóban Puebla és Hidalgo államok hegyvidékén termesztették. A legtöbb serranót Mexikó Veracruz, Sinaola, Naharit és Tamaulipas államaiban termesztik; évente mintegy 180 ezer tonnát takarítanak be!

Serranochilis.jpg

Megjelenése:

A növény formája változó, alacsony tömör, vagy egyenesen felfele törő fajta. Magassága is változó, 45-150 cm. Levelei szőrösek, 8-13 cm hosszúak és 3,5-5 cm szélesek. A virága fehér színű pettyek nélkül. Paprikája lógó, vagy álló helyzetű, tompán hegyes, 2,5-10 cm hosszú és 1-1,5 cm széles.

Serrano 2.jpg

Felhasználása:

A legelterjedtebb a friss használat, nagyon kis mennyiségű vörös serrano kerül kiszárítva az üzletekbe.  Leginkább a szószokhoz (salsa) használják fel, de hús-, baromfi-, hal- és tojásételeket is ízesítenek vele, de egy vajas kenyérrel fogyasztva sem rossz választás.

Serrano 3.JPG

 

Ezt a fajtát én magam is kipróbáltam. Sok termést hozott, ízletes chili paprika, csak ajánlani tudom. Jó lenne, ha a tavalyi növények áttelelnének.

2 komment

Címkék: tudástár enciklopédia Capsicum annuum

A bejegyzés trackback címe:

https://westernchili.blog.hu/api/trackback/id/tr815843404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

motoroskonyhaja 2014.03.06. 13:44:40

Tetszik a blog és a törekvésetek. Gratulálok, csak így tovább!
(Ha nem gond felveszlek Titeket az olvasott blogjaim közé)
Ja! A Serrano az egyik kedvenc chilim, ami az ízvilágot illeti :)

LukáChili 2014.03.06. 16:56:39

@motoroskonyhaja: Köszönjük szépen! Igyekszünk. Persze, nyugodtan felvehetsz minket, a reklámozást sem vetjük meg :) További jó olvasgatást!
süti beállítások módosítása