Leírás

Ezen a blogon egy nyugati határszéli baráti társaság chilitermesztéssel kapcsolatos tapasztalatait, gondolatait olvashatjátok. Minden, ami kapcsolódik ehhez a csípős terméshez. Kellemes nézelődést!

Állandó oldalak

HTML

Utolsó kommentek

Dávid chilit nevel - 2015. 4. hét


I'm back...

2015.03.29. 19:50 WD Chili

Szeretném üdvözölni a kedves érdeklődőket annak alkalmából, hogy már harmadik éve nekiálltam méregerős paprikákat termeszteni annak érdekében, hogy később kedves barátaimmal embertelen kínok között elfogyasszuk őket, és még örüljünk is neki. Eme egyszerűnek hangzó dolog mögött azonban sok munka és felmerülő probléma van, ezért idén is szeretném ezeket megosztani a tapasztalatokat azokkal, akik szintén belevágtak a növénytermesztésbe (illetve természetesen küldöm mindenkinek, aki szereti).

Az idei évre tervezett magokat március elsején, egy szép vasárnapi napon vetettem el. Két tálcát használtam, az egyiket hagyományosan palántafölddel töltöttem meg, a másikba pedig tőzegkorongokat próbáltam ki. A tőzegkorongok nagyon megkönnyítették az ültetést, nagyon praktikusak, ráadásul a hozzám hasonló lakáskertészeknek fontos, hogy viszonylag "tiszta" melóról van szó, nem kell földdel összekoszolni az előszobát/konyhát. Mivel a tőzegkorong gyakorlatilag tápanyagmentes közeg, ezért a "beindításhoz" szükséges vízbe kevertem némi Chili focust (köszi Babylon!).

A tálcákat a tavaly már bemutatott polcos rendszerbe helyeztem be, alufóliával körbeburkolva, fentről pedig a LED lámpákkal megvilágítva. A lámpák közül azonban kettő pár hét után megadta magát, emiatt a világításrendszer átszervezése folyamatban van, egyelőre a meglévő két lámpa táplálja a növényeket (egyelőre nem haltak meg, de persze örülnének a több fénynek...).

Másfél-két hét után elkezdtek kikelni a magok, mostanáig körülbelül 60% bújt ki, ezt szerintem tekinthetjük végleges számnak. Tavaly kicsit jobb kikelési arány jelentkezett, nem vagyok maradéktalanul elégedett, lehet idén nem volt meg a kellő hőmérséklet a lakásban. Jelen állás szerint Jalapeno, Habanero (többféle), Cayenne, Numex, Birds Eye és Carolina Reaper fajtákból keltek ki a magok.

A Carolina Reapernek külön örülök, ugyanis jelenleg ez a világ legerősebb paprikája, valószínűleg ezen az éghajlaton korántsem hozza majd a majd 2 milliós SCU erősséget, de azért nem hiszem, hogy az esti vajas kenyér mellé fogom magában fogyasztani.

Jelen állás szerint így áll az ültetvény:

Ami feltűnő, hogy a tőzegkorongban lévő növények sokkal szebben fejlődnek, újabb pont tehát mellette. Kezdek afelé hajlani, hogy jövőre teljesen elhagyjam a földet az első fázisból.

A palánták szépen nőnek, úgyhogy hamarosan sor kerül az átültetésre. Az idei évben nem csak a tőzegkorongokkal kísérletezek, hanem a későbbiekben a növények egy részét továbbra is földmentes környezetben, tisztán kókuszrostban tervezem nevelni. Erről majd a későbbiekben, az átültetéskor fogok részletesebben írni, mára elég volt a meséből. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://westernchili.blog.hu/api/trackback/id/tr327305442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása