Nagyon nagy sztorija ennek a receptnek meglepő, de nincs. Még tavaly, vagy tavaly előtt kaptam kóstolóba egy üveg chili zselét Lukácséktól, persze egyből el is kértem az alapreceptet és elkezdtem gondolkozni, illetve keresgélni a neten, mivel is lehetne kicsit enyhíteni, feldobni ezt a gasztroalkotást. Ekkor találtam egy vérnarancsos receptet, ezt innen is köszi Zabszemnek. Ezt már csak össze kellett kombinálni és a saját ízlésvilágomra alakítani.
- 22 dkg paprika (10 db chili paprika + pucolt kaliforniai)
- 4,5 dl víz
- 35 dkg cukor
- 4 ek ecet
- 1 kk só
- 1 cs 3:1 zselésítő
Narancsos chili zselé:
- 25 dkg paprika (10 db sárga habanero paprika + pucolt sárga kaliforniai)
- 4 dl 100%os narancslé
- 2 egész narancs filéje
- 25-30 dkg cukor (a
narancstól függ, hogy mennyire édes) - 4 ek ecet
- 1 kk só
- 1 cs 3:1 zselésítő
Étcsokis chili zselé:
- 20 dkg paprika (8 db chocolate vagy valami hasonlóan sötét chili + pucolt piros kaliforniai)
- 10 dkg étcsoki reszelve
- 3 dl víz
- 30 dkg nádcukor
- 4ek balzsamecet
- 1 kk só
- 1 cs 3:1 zselésítő
Az elkészítés a lehető legegyszerűbb. Mindent a turmixba, majd fazékban forrásig felfőzni, üvegbe tölteni, és várni amíg kocsonyás állagú lesz. Ajánlom sült húsokra, illetve rántott húsokra kenve, de egy jó vajas pirítóson is megállja a helyét. Ebből az adagból 7-8 üvegnyi zselé jön ki.
Utolsó kommentek