Leírás

Ezen a blogon egy nyugati határszéli baráti társaság chilitermesztéssel kapcsolatos tapasztalatait, gondolatait olvashatjátok. Minden, ami kapcsolódik ehhez a csípős terméshez. Kellemes nézelődést!

Állandó oldalak

HTML

Utolsó kommentek

'15/D030 - Vetés, csírázás, első levélpár


Az első hónap.

2015.02.24. 22:07 foki chili

Köszöntök minden kedves olvasót 2015-ben. Az idei év mottója: "Új év, nagy remények, sok mag, új növények.", meg persze vannak tavalyiak is, de erről később. Idén lesz 5 éve, hogy a chili termesztést is felvettem a hobbijaim közé, így illik kicsit megünnepelni ezt az évfordulót. - Hurrá! :) - Ebben a szezonban kicsit kimozdulok a komfortzónából, nem csak itthon az udvarban lesz termesztés mobil-módra, hanem kicsit belekóstolok a szabadföldi nevelésbe is.

 Az idei év is a megszokott módon, ültetéssel kezdődött. Az előző napi áztatást - hogy a maghéj felpuhuljon -, én ki szoktam hagyni, eddig is kijött a 70-80%-os kikelési arány, bíztam benne, hogy idén sem lesz ez másképp. Mivel elég sok mag maradt tavalyról, így csak néhány új fajtát rendeltem, meg persze a szabadföldieknek pár csomag jalapeno-t. Végső soron 168 magot ültettem el, ebből 68 került tőzegkorongba és 100 a megszokott 1 dl-es átlátszó pohárkába. 

Tavalyi magok
ültetve kikelt
Black Hun 5 db 3 db
Black Pearl 5 db 5 db
Chocolate Cherry 5 db 5 db
Bhut Jolokia 6 db 4 db
Cumari 5 db 2 db
Fatalii 5 db 4 db
Pumpkin 4 db 0 db
Habanero Red 8 db 5 db
Habanero Orange 4 db 4 db
Habanero Chocolate 4 db 1 db
Trinidad S Yellow Cardi 2 db 1 db

 

Idei magok
ültetve kikelt
Little Elf   5 db 5 db
Jamaican Yello              8 db 6 db
Mulato Isleno 10 db 3 db
Bolivian Rainbow 8 db 7 db
Thai Culinary 12 db 3 db
Dorset Naga 8 db 8 db
Trinidad Douglah 8 db 8 db
Jalapeno Early 56 db 46 db

 

Az idei évnek egy tanulsága már biztos lesz: "a friss mag mindig jobb". Gyötrelmesen sokáig tartott mire kicsíráztak a tavalyiak, illetve pár új fajtánál sem jött ki a várt kikelési mennyiség. Véleményem szerint ezt a 70% körüli arányt is csak a fóliasátorban lévő magas páratartalomnak köszönhetem. Ezek után rendeltem is még egy adagot, így lesz másodvetés, természetesen tőzegkorongos. 

Csírázás után nagyon hamar beindult az élet, naponta - kétnaponta kapnak vizet, a tőzegkorongos részleg egy kis tápot kapnak pluszba és még az égők is világítanak napi 10-12 órát. A törődés pedig meghozta az eredményét, hiszen már az első levélpár, némelyik növényen pedig már a második is megjelent. 

A bevezetőben megemlített tavalyi növények is elkezdtek hajtani, sőt inkább virágozni. Még ősz végén mentettem be 12 tövet a mobil kertből, ezek közül egy Black Pearl sajnos elpusztult. A többit rendesen visszavágtam, most pedig mind hajt, újra hozzák a leveleket, hajtásokat. A túlélő csapatban 2 tő Trinidad S. Yellow Cardi, 2 tő Jamaican Yellow, 2 tő Jalapeno Early, 1 tő Habanero Orange, 1 tő Bhut Jolokia, 1 tő Fatalii, 1 tő Pumpkin van és 1 tő ismeretlen van. Tavasszal majd meglátjuk mit produkálnak, addig a virágokat úgyis ledobálják.

Ebben a szezonban egy kis szabadföldi termesztéssel is megpróbálkozok, a Jalapeno Early-k lesznek a tesztalanyok, illetve egy-két tő habanero. A "kiskert" kb. 100nm-es déli fekvésű, szinte folyamatosan napsütötte, így az öntözés megoldása lesz majd a legnagyobb feladat, illetve márciusban a terület felásása.

 

Szólj hozzá!

Címkék: beszámoló termesztés csírázás magvetés

A bejegyzés trackback címe:

https://westernchili.blog.hu/api/trackback/id/tr707107901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása