Leírás

Ezen a blogon egy nyugati határszéli baráti társaság chilitermesztéssel kapcsolatos tapasztalatait, gondolatait olvashatjátok. Minden, ami kapcsolódik ehhez a csípős terméshez. Kellemes nézelődést!

Állandó oldalak

HTML

Utolsó kommentek

Chili enciklopédia - A chiliről általában


2014.01.16. 18:04 LukáChili

A chili igazán megosztó fűszer. Általában nem csupán az íze miatt kedvelik az emberek, hanem a benne rejtőző erőt szeretik. Ezt az erőt van, aki bírja, van, aki nem. Van, aki csuklik tőle, van, aki csupán szélütés előtti színt kap. Tudjuk-e hogy hány fajta változata van, és hogy milyen szépek? Egyszerűen lenyűgözőek. De az emberek fűszerként termelik a chilit, még ha nem is szeretjük a csípős ételeket, egy csipetnyi chili akkor is életre kelti az ízlelőbimbóinkat, és aztán mindennek jobb íze lesz.

116192_chili03.jpgRengeteg féle és fajta, ízű és erősségű chili létezik!

A chili paprika történelme

Nem meglepő módon Kolumbusz útjainak köszönhetően került a fűszer Európába, majd hódította meg Ázsiát, amely mára már a világ legnagyobb chili exportőrévé vált. Pontosabban Kolumbusz második útján, 1494-ben Diego Alvarez Chança sevillai orvos - aki az Armada egészségéért is felelt - magával hozott néhány chilit Európába, hogy jobban megvizsgálhassa azok gyógyító hatását. Kis idővel később azonban felfedezték, hogy a szárított és megtört chili csípősségével egészen jól helyettesíthetik az aranyárban mért fekete borsot, s ennek a felismerésnek köszönhetően vált széles körben ismertté a növény. Innentől kezdve beindult a chili termesztése, illetve Amerikából történő importálása.

116190_chili01.jpg

Az új "fekete bors"

Az erő ami benne lakozik

A chili erejének fokmérője az úgynevezett Scoville-skála, amit Wilbur Scoville amerikai kémikus dolgozott ki 1912-ben.  A kromatográfba hígított chili levet tett, amit nagy nyomásnak tett ki, s ettől a kapszaicin kivált belőle. A kapszaicin az az alkaloid, ami miatt erősnek érezzük a chilit. A kapszaicin tartalom alapján tudta kiszámolni az adott chili erejét. A scoville egység azt mutatja meg, hogy az adott paprikából származó kapszaicin kivonatot hányszorosára kell hígítani cukros vízzel, hogy a csípősséget egyáltalán ne érezzük. A világ jelenlegi legerősebb paprikája Carolina Reaper néven fut. Az ereje elérte a 2,2 millió Scoville egységet. Ez a magas érték a rendőrségi paprikaspray erejével vetekszik.

scoville_skala.preview.jpgAz a bizonyos scoville skála. A jelenlegi legerősebb paprikák nem szerepelnek itt.

A chili, mint gyógyszer

Ha hinni lehet Diego Alvarez Chança orvosnak, akkor a chili igazán jó gyógyszer. Chança úr kortársai szerint a chili jó volt emésztési zavarokra, látási problémákra, bőrbetegségekre, s az alkoholizmus is gyógyítható volt vele. A régi korokban azonban nem csak ilyen célra használták. A csecsemők elválasztásánál is alkalmaztak chiliből készített pépet. Ezzel kenték be az anya mellét, így véve rá a babákat, hogy leszokjanak az anyatejről. A chiliből kapott pasztákat helyileg adható gyógyszerként is alkalmazták, például reumás fájdalmak kezelésére. Az amerikai hadsereg kézikönyve szerint a chili jó béltisztító. 

A chili segíti a belassult emésztést, épp ezért jó a mexikóiak és dél-amerikaiak számára, mert a chili segít feldolgozni a nehéz, fűszeres ételeiket. A chili segít a vér koleszterin-szintjének szinten tartásában is. A paprikában lévő kapszaicin serkenti az étvágyat, javítja a vérkeringést. Azonban, ha túl nagy mennyiségű chilit eszünk, az gyomor- és bélproblémákat, valamint vese irritációt okozhat.

A chilikben található A-, C- és E-vitamin. B6- és C-vitamin, valamint A-vitaminná alakuló karotin tartalmuk kiemelkedően magas, egészen addig, amíg nem főzzük őket.

A chili konyhai felhasználhatósága nagyon sokrétű, erre ebben a cikkben nem is térnék ki, mivel erre a célra ott van a Chili a fazékban... című rovatunk.

Kövessétek nyomon a következő Chili enciklopédia rovatokat is, mert különböző paprika fajták kerülnek bemutatásra.

 

Szólj hozzá!

Címkék: tudástár enciklopédia

A bejegyzés trackback címe:

https://westernchili.blog.hu/api/trackback/id/tr145758366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása