A chili igazán megosztó fűszer. Általában nem csupán az íze miatt kedvelik az emberek, hanem a benne rejtőző erőt szeretik. Ezt az erőt van, aki bírja, van, aki nem. Van, aki csuklik tőle, van, aki csupán szélütés előtti színt kap. Tudjuk-e hogy hány fajta változata van, és hogy milyen szépek? Egyszerűen lenyűgözőek. De az emberek fűszerként termelik a chilit, még ha nem is szeretjük a csípős ételeket, egy csipetnyi chili akkor is életre kelti az ízlelőbimbóinkat, és aztán mindennek jobb íze lesz.
Rengeteg féle és fajta, ízű és erősségű chili létezik!
A chili paprika történelme
Nem meglepő módon Kolumbusz útjainak köszönhetően került a fűszer Európába, majd hódította meg Ázsiát, amely mára már a világ legnagyobb chili exportőrévé vált. Pontosabban Kolumbusz második útján, 1494-ben Diego Alvarez Chança sevillai orvos - aki az Armada egészségéért is felelt - magával hozott néhány chilit Európába, hogy jobban megvizsgálhassa azok gyógyító hatását. Kis idővel később azonban felfedezték, hogy a szárított és megtört chili csípősségével egészen jól helyettesíthetik az aranyárban mért fekete borsot, s ennek a felismerésnek köszönhetően vált széles körben ismertté a növény. Innentől kezdve beindult a chili termesztése, illetve Amerikából történő importálása.
Az új "fekete bors"
Az erő ami benne lakozik
A chili erejének fokmérője az úgynevezett Scoville-skála, amit Wilbur Scoville amerikai kémikus dolgozott ki 1912-ben. A kromatográfba hígított chili levet tett, amit nagy nyomásnak tett ki, s ettől a kapszaicin kivált belőle. A kapszaicin az az alkaloid, ami miatt erősnek érezzük a chilit. A kapszaicin tartalom alapján tudta kiszámolni az adott chili erejét. A scoville egység azt mutatja meg, hogy az adott paprikából származó kapszaicin kivonatot hányszorosára kell hígítani cukros vízzel, hogy a csípősséget egyáltalán ne érezzük. A világ jelenlegi legerősebb paprikája Carolina Reaper néven fut. Az ereje elérte a 2,2 millió Scoville egységet. Ez a magas érték a rendőrségi paprikaspray erejével vetekszik.
Az a bizonyos scoville skála. A jelenlegi legerősebb paprikák nem szerepelnek itt.
A chili, mint gyógyszer
Ha hinni lehet Diego Alvarez Chança orvosnak, akkor a chili igazán jó gyógyszer. Chança úr kortársai szerint a chili jó volt emésztési zavarokra, látási problémákra, bőrbetegségekre, s az alkoholizmus is gyógyítható volt vele. A régi korokban azonban nem csak ilyen célra használták. A csecsemők elválasztásánál is alkalmaztak chiliből készített pépet. Ezzel kenték be az anya mellét, így véve rá a babákat, hogy leszokjanak az anyatejről. A chiliből kapott pasztákat helyileg adható gyógyszerként is alkalmazták, például reumás fájdalmak kezelésére. Az amerikai hadsereg kézikönyve szerint a chili jó béltisztító.
A chili segíti a belassult emésztést, épp ezért jó a mexikóiak és dél-amerikaiak számára, mert a chili segít feldolgozni a nehéz, fűszeres ételeiket. A chili segít a vér koleszterin-szintjének szinten tartásában is. A paprikában lévő kapszaicin serkenti az étvágyat, javítja a vérkeringést. Azonban, ha túl nagy mennyiségű chilit eszünk, az gyomor- és bélproblémákat, valamint vese irritációt okozhat.
A chilikben található A-, C- és E-vitamin. B6- és C-vitamin, valamint A-vitaminná alakuló karotin tartalmuk kiemelkedően magas, egészen addig, amíg nem főzzük őket.
A chili konyhai felhasználhatósága nagyon sokrétű, erre ebben a cikkben nem is térnék ki, mivel erre a célra ott van a Chili a fazékban... című rovatunk.
Kövessétek nyomon a következő Chili enciklopédia rovatokat is, mert különböző paprika fajták kerülnek bemutatásra.
Utolsó kommentek