A grillezés, más néven barbecue, angol nyelvterületeken az egyik legnépszerűbb sütési forma. Az amerikaiak egyik kedvence a barbecue szósz, amely valójában egy máz vagy mártás, amivel a grillezett ételt a sütés utolsó perceiben kenjük meg, vagy mártogatósként alkalmazzuk, de kiválóan alkalmas egyszerű sült húsokhoz is, vagy akár egy szendvics "feldobásához". Eme kiváló recept megtalálásáért köszönet Foki kollégának.
Hozzávalók:
- Chili (lehet őrlemény vagy friss chili is) ízlés szerint
- 4 ek. cukor
- 1-2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kvk. worchester szósz
- 2 ek. szója szósz
- 1 ek. balzsamecet
- csipet bors
- csipet só
- 3 dl ketchup
- füstölt szalonna bőrke
- csipetnyi oregánó
- 2 csipetnyi bazsalikom
Elkészítés:
A cukrot alacsony hőmérsékleten felolvasztod, majd hozzáadod az apróra vágott vöröshagymát, melyet lassú tűzön megpirítasz. Ha a hagymád megpirult hozzáadod, a balzsamecetet, a worchester szószt és a szója szószt. "Rottyantunk" rajta egyet, majd csökkentjük a hőmérsékletet. A szétzúzott fokhagymát futtasd meg ebben, majd lassan adagold hozzá a ketchupot, óvatosan mert a karamell darabossá fog összeállni. Ha az összes ketchup benne van, akkor tedd bele a szalonna bőrkét, ez adja meg a jó kis füstös ízt és a megfelelő állagot. Majd jön a chili, (Ha a chili frissen kerül bele, akkor én a szárát leszedem, félbevágom), ehhez a mennyiséghez körülbelül 1-2 db Habanerot szoktam tenni, közben érdemes kóstolgatni, hogy mennyire lesz csípős. Így hagyd a tűzön, közepes, alacsony hőmérsékleten jó fél órát, finoman bugyogjon. A végén, a szalonna bőrkét én ki szoktam venni és összeturmixolni az egész cuccot a chilivel együtt, majd ízlés szerint sózd, borsozd, ízesítsd oregánóval és bazsalikommal. Kellemes ízt ad neki, ha kólával, esetleg whisky-vel meg bolondítod. Kihűlés után hűtőben tárolandó. Fél évet biztosan eláll hűtőben.
A nyári grillpartik kihagyhatatlan "vendége". Ezt a szószt mindenkinek ki kell próbálni, csak bátran.
Utolsó kommentek