A Bhut Jolokia a cserjés paprika és a kínai paprika egyik hibridje (Capsicum frutescens × Capsicum chinense cultivar „Bhut Jolokia”). Ez a chili faj a 2007-es évben került be a Guiness Rekordok Könyvébe, mint a világ legerősebb paprikája. Ezt a címet négy éven keresztül megtudta tartani, ami azért nem kis dolog. Pontosan 1.001.304 Scoville egység segítette, hogy elnyerje a címet.
Indiai származású a növény. Bangladestől északkeletre termesztik, ott nemesítették ki az ezredfordulón. Elnevezését tekintve sok variáció van, valahogy így: Naga Bhut Jolokia, Naga Jolokia Bhut, Bhut Jolokia, Naga Jolokia stb. Csípősségét jellemzi, hogy tízezerszer erősebb a Tabasco szósznál. E paprika ősét régen használták Indiában a harcosok is, a csata előtt a kardot kenték be friss paprika levével. El lehet képzeni, micsoda fájdalmat, reakciót váltott ki abból a szerencsétlenből, aki csak épphogy egy karcolást benyelt egy ilyen kardtól.
Szokták mondani, hogy a paprika szüretelését gumikesztyűben javasolják. Viszont jó néhány vélemény szerint, a szüretelésnél nyugodtan hozzá lehet nyúlni a paprikához, egészen addig amíg nincs felvágva a gyümölcs test. Ezután már más megközelítést KELL alkalmazni. Gumikesztyű a minimum munkafelszerelés. Állítólag a paprikából készített szósz a bőrön hagyva néhány perc alatt égési sérülést okoz.
A növény késő tavasztól egészen a novemberi fagyokig virágzik. Kifejlett állapotában levelei megtermett tenyérnyi, diófalevél méretűek, paprikatesteket az elágazásokban nevel, 2-4-et is, elágazás pedig van rajta bőven. Egy növény jó körülmények között tartva akár 50-80 paprikát is beérlel egy szezonban. A paprikák változó méretűek 5-8 centiméteresek, ráncos felületűek, és viszonylag egyenesek. Szereti a napfényt és a nyári nagy melegben a gyakori öntözést.
Sajnos saját tapasztalattal még nem tudunk szolgálni. Viszont nálunk a Bhut Jolokia lesz az idei év egyik legnagyobb "sztárja". Még egy utolsó kép a négyszeres világbajnokról.
Utolsó kommentek