Leírás

Ezen a blogon egy nyugati határszéli baráti társaság chilitermesztéssel kapcsolatos tapasztalatait, gondolatait olvashatjátok. Minden, ami kapcsolódik ehhez a csípős terméshez. Kellemes nézelődést!

Állandó oldalak

HTML

Utolsó kommentek

Chili enciklopédia - Jolokia


Bhut vagy Naga Jolokia. Kinek, hogy tetszik!

2014.03.27. 21:02 LukáChili

A Bhut Jolokia a cserjés paprika és a kínai paprika egyik hibridje (Capsicum frutescens × Capsicum chinense cultivar „Bhut Jolokia”). Ez a chili faj a 2007-es évben került be a Guiness Rekordok Könyvébe, mint a világ legerősebb paprikája. Ezt a címet négy éven keresztül megtudta tartani, ami azért nem kis dolog. Pontosan  1.001.304 Scoville egység segítette, hogy elnyerje a címet.

450px-BhutJolokia11_Asit.jpg

Indiai származású a növény. Bangladestől északkeletre termesztik, ott nemesítették ki az ezredfordulón. Elnevezését tekintve sok variáció van, valahogy így: Naga Bhut Jolokia, Naga Jolokia Bhut, Bhut Jolokia, Naga Jolokia stb. Csípősségét jellemzi, hogy tízezerszer erősebb a Tabasco szósznál. E paprika ősét régen használták Indiában a harcosok is, a csata előtt a kardot kenték be friss paprika levével. El lehet képzeni, micsoda fájdalmat, reakciót váltott ki abból a szerencsétlenből, aki csak épphogy egy karcolást benyelt egy ilyen kardtól.

Szokták mondani, hogy a paprika szüretelését gumikesztyűben javasolják. Viszont jó néhány vélemény szerint, a szüretelésnél nyugodtan hozzá lehet nyúlni a paprikához, egészen addig amíg nincs felvágva a gyümölcs test. Ezután már más megközelítést KELL alkalmazni. Gumikesztyű a minimum munkafelszerelés. Állítólag a paprikából készített szósz a bőrön hagyva néhány perc alatt égési sérülést okoz. 

A növény késő tavasztól egészen a novemberi fagyokig virágzik. Kifejlett állapotában levelei megtermett tenyérnyi, diófalevél méretűek, paprikatesteket az elágazásokban nevel, 2-4-et is, elágazás pedig van rajta bőven. Egy növény jó körülmények között tartva akár 50-80 paprikát is beérlel egy szezonban. A paprikák változó méretűek 5-8 centiméteresek, ráncos felületűek, és viszonylag egyenesek. Szereti a napfényt és a nyári nagy melegben a gyakori öntözést.

10-14-12 Bhut 007.jpg

Sajnos saját tapasztalattal még nem tudunk szolgálni. Viszont nálunk a Bhut Jolokia lesz az idei év egyik legnagyobb "sztárja". Még egy utolsó kép a négyszeres világbajnokról.

BhutJolokia.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: tudástár enciklopédia Capsicum frutescens Capsicum chinense

A bejegyzés trackback címe:

https://westernchili.blog.hu/api/trackback/id/tr325880171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása