Leírás

Ezen a blogon egy nyugati határszéli baráti társaság chilitermesztéssel kapcsolatos tapasztalatait, gondolatait olvashatjátok. Minden, ami kapcsolódik ehhez a csípős terméshez. Kellemes nézelődést!

Állandó oldalak

HTML

Utolsó kommentek

DIY 1.rész - EarthBox és az öntöző rendszer


2014.06.03. 21:16 foki chili

Köszi szépen eső, meg zivatar. Jöhettetek volna délelőtt is.. Újratervezést kértem, akárcsak egy GPS-től, és kaptam. Ma kaptok egy kisebb ismertetőt az EarthBox-ról, illetve tervet az öntöző rendszerről. Remélhetőleg holnap a megvalósítás fázisáig is eljutok.

Earthbox. Először eszembe nem jutott volna rákeresni, sőt, nem is ismertem ezt a kifejezést. Csak keresgéltem youtube-on a hidropóniás rendszereket, meg az önöntözést, aztán valamelyik ajánlóban megjelent valami "Earth Box"-ot tartalmazó link, magával ragadott. Mi is lehet ez? 
Kerestem leírásokat, elkészítési segédleteket, utánaolvastam ennek az "újdonságnak" és rájöttem, hogy ez nagyon nyugatra, a tengerentúl cseppet se új, már régóta alkalmazzák. Miről is van szó? Egy forradalmi lentről öntözött termesztési szisztémáról, amely lehetővé teszi, hogy a városi kertészet kis mérete ellenére egészséges és friss legyen, olyan kis helyeken is, ahol addig az elképzelhetetlen lett volna. A vetett ágyásokkal szemben az EarthBox rendszer önöntöző, egyszerűen fenntartható, könnyen mozgatható, hordozható és még beltérben is használható. 

Nálam az EarthBox-ot egy 5l-es vödör képezi. Ennek az aljára kerül 3 db 1dl-es pohár, amin keresztül fogja felszívni a "rendszer" a vizet, illetve ezek mellett ott a feltöltő cső. A közeg a megszokott 3:2:1-es virágföld-kókusztégla-kaktuszföld keverék, ami idén nálam nagyon bejött. Beismerem, nem várok nagy csodákat ettől a rendszertől, de lehet benne ráció. 


Térjünk rá az öntöző rendszerre. Eddig volt egy nagy 240+ literes fém hordónk, amibe gyűjtöttük az esővizet. Abból öntöztünk kannával. A chiliknél idén csepegtető rendszert fogok alkalmazni. Ehhez tegnap megérkezett a cső, az alapelem és a toldók. Ma sikeresen beszereztem 2 db 120literes hordót is, amit már csak ki kell mosni. Ezek után az egyik fogja gyűjteni és továbbtölteni a fémhordót, viszont az alján egy csapot is szeretnék elhelyezni, aminek köszönhetően esetleg fel tudnám tölteni az öntöző hordót. Az ötlet még nem teljesen kifinomult, elég kezdetleges. Az öntözőnek az alján szintén lenne egy csap, amire a töltőhordó vagy pedig az öntöző rendszer lenne kötve. A két raklapot és a három balkonláda csepegtetését, vagyis a csöveket a toldók segítségével szeretném összekötni, így meg tudnám tartani a rendszer teljes mobilitását. Ez mind cél, de megvalósíthatónak tűnik mind. Eredményeket remélhetőleg a hét folyamán sikerül elérni, mindenről írok majd itt. 

Az elmúlt hetekben sikerült megalkotnom a saját logómat (hármunk közül utolsóként), úgy vélem eléggé egyedi lett és még talán a személyiségemet is tükrözi.


totaal.png

Szólj hozzá!

Címkék: öntözés DIY EarthBox

A bejegyzés trackback címe:

https://westernchili.blog.hu/api/trackback/id/tr766263950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása