Leírás

Ezen a blogon egy nyugati határszéli baráti társaság chilitermesztéssel kapcsolatos tapasztalatait, gondolatait olvashatjátok. Minden, ami kapcsolódik ehhez a csípős terméshez. Kellemes nézelődést!

Állandó oldalak

HTML

Utolsó kommentek

Chili a fazékban... - A tökéletes házi BBQ szósz


2014.01.28. 19:43 LukáChili

A grillezés, más néven barbecue, angol nyelvterületeken az egyik legnépszerűbb sütési forma. Az amerikaiak egyik kedvence a barbecue szósz, amely valójában egy máz vagy mártás, amivel a grillezett ételt a sütés utolsó perceiben kenjük meg, vagy mártogatósként alkalmazzuk, de kiválóan alkalmas egyszerű sült húsokhoz is, vagy akár egy szendvics "feldobásához". Eme kiváló recept megtalálásáért köszönet Foki kollégának. bbq-clipart-word-bbq.gif

Hozzávalók:

  • Chili (lehet őrlemény vagy friss chili is) ízlés szerint
  • 4 ek. cukor
  • 1-2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kvk. worchester szósz
  • 2 ek. szója szósz
  • 1 ek. balzsamecet
  • csipet bors
  • csipet só
  • 3 dl ketchup
  • füstölt szalonna bőrke
  • csipetnyi oregánó
  • 2 csipetnyi bazsalikom

Elkészítés:

A cukrot alacsony hőmérsékleten felolvasztod, majd hozzáadod az apróra vágott vöröshagymát, melyet lassú tűzön megpirítasz. Ha a hagymád megpirult hozzáadod, a balzsamecetet, a worchester szószt és a szója szószt. "Rottyantunk" rajta egyet, majd csökkentjük a hőmérsékletet. A szétzúzott fokhagymát futtasd meg ebben, majd lassan adagold hozzá a ketchupot,  óvatosan mert a karamell darabossá fog összeállni. Ha az összes ketchup benne van, akkor tedd bele a szalonna bőrkét, ez adja meg a jó kis füstös ízt és a megfelelő állagot. Majd jön a chili, (Ha a chili frissen kerül bele, akkor én a szárát leszedem, félbevágom), ehhez a mennyiséghez körülbelül 1-2 db Habanerot szoktam tenni, közben érdemes kóstolgatni, hogy mennyire lesz csípős. Így hagyd a tűzön, közepes, alacsony hőmérsékleten jó fél órát, finoman bugyogjon. A végén, a szalonna bőrkét én ki szoktam venni és összeturmixolni az egész cuccot a chilivel együtt, majd ízlés szerint sózd, borsozd, ízesítsd oregánóval és bazsalikommal. Kellemes ízt ad neki, ha kólával, esetleg whisky-vel meg bolondítod. Kihűlés után hűtőben tárolandó. Fél évet biztosan eláll hűtőben. 

A nyári grillpartik kihagyhatatlan "vendége". Ezt a szószt mindenkinek ki kell próbálni, csak bátran.

Szólj hozzá!

Címkék: gasztro food recept

A bejegyzés trackback címe:

https://westernchili.blog.hu/api/trackback/id/tr555782994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása