Leírás

Ezen a blogon egy nyugati határszéli baráti társaság chilitermesztéssel kapcsolatos tapasztalatait, gondolatait olvashatjátok. Minden, ami kapcsolódik ehhez a csípős terméshez. Kellemes nézelődést!

Állandó oldalak

HTML

Utolsó kommentek

Chili enciklopédia - Habanero


Red, Orange, Yellow, Pumpkin, Chocolate

2014.02.06. 19:00 LukáChili

Általános ismertető:

A habanero a kínai paprika (Capsicum chinense) család legismertebb változata. A habanero fajok az erejük mellett ízvilágukban egyedülállóak, jellegzetes, különösen édeskés, gyümölcsös ízûek. Ez különbözteti meg a többi chili fajtától. Gyümölcse általában lapított, harang alakú, végén ki hegyesedõ csúccsal. Általában vékony húsúak, de lédúsak. Leginkább szószok, dzsemek,  őrlemények alapanyagaként használatos. Kiszárítva, őrleményként a sajátos íz és illatvilágot megtartják.

Származása, élőhelye:

Őseit az Amazonas vízgyűjtő területén i. e. 2000–1000 körül vonták termesztésbe az indiánok; onnan terjedtek el a karibi térségben, majd tovább a Yucatan-félszigetre. Mióta a csípős csilik divatba jöttek, a Föld szinte minden, trópusi éghajlatú részén termesztik.

Megjelenése:

A cserje Dél-Amerikában 120 cm-re is megnő, de Európában a megváltozott klíma hatására is nagyra, akár méteres nagyságot is eléri. Virága fehér, a pártája kissé zöldes, a portokok lilák. Nagyon sok változata van, és ezek termése meglehetősen különféle, 0,5 cm átmérőjű bogyótól a 12 cm-es, változatos alakú paprikáig. A mexikói habanero bogyója éretlenül zöld, éretten narancs, sárga vagy fehér, a karibi piros, illetve vörös. 11–22 napig csírázik, és utána 95–100 nap alatt érik be a trópusokon – nálunk jóval lassabban. Palántázásnál tartsunk a növények között 45 cm távolságot! Napos helyet igényel, de érzékeny az erős UV sugárzásra és nehezen fejlődik, árnyékosabb de meleg zugban hamar nagyra megnő. Tápoldattal különösen jól fejlődik, de a virágzás kezdetétől ne használjunk tápoldatot, mert virágait eldobja! Ha melegházban neveljük, vagy sikerül elcsípnünk egy jó nyarat, a mi éghajlatunkon is sikeresen termeszthetünk Habanero chilit. Paprikái hasonló méretűek lesznek, mint a karibi klímán, csípősségük és aromájuk is megegyezik.

A Habanero család általunk is legismertebb fajtái:

Habanero red (Capsicum chinense)

Termése: változatos formájú, 3-6 cm hosszú, zöldből pirosra érő. Jellegzetes gyümölcsös aromájú, frissen lédús. A növény erőteljes bokrot növeszt, a fajtára jellemző, hogy egy-egy elágazásnál akár 3-5 virág is beköt, így fürtökben nőnek a tetszetős gyümölcsök.

Csípőssége: 200.000 - 350.000 SHU

Red-Savina-Habaneros.jpg

Habanero yellow (Capsicum chinense)

Termése: sokszor kihegyesedő végű enyhén barázdált, zöldből citromsárgára érő. Jellegzetes gyümölcsös aromájú, frissen lédús.

Csípőssége: 200.000 - 300.000 SHU

habanero-chilli.jpg

Habanero orange (Capsicum chinense)

Termése: Változatos formájú, méregzöld színből élénk narancssárga színűvé érik, leginkább tompa végű, egyéb jellemzőiben olyan, mint a többi habanero. Maga a növény is kisebb, zömökebb termetű, kb. 50-60 cm.

Csípőssége: 200.000 - 300.000 SHU

1343111_100204224612_Pepper_h_h_orange.jpg

Habanero chocolatte (Capsicum chinense)

Termése: tompa végű, enyhén barázdált, méregzöldből csokoládé színűre érő. Szaporítása nagy odafigyelést igényel. Csírázása hosszú időre elhúzódhat. Rendkívül érzékeny a hőmérsékletre, a kiszáradásra és a pangó vízre.

Csípőssége: 300.000 - 650.000 SHU

habanero_chocolate.jpg

Pumpkin Habanero (Capsicum Chinese)

Termése: Rengeteg körülbelül 2 centiméter átmérőjű "gyöngy" formájú. Méregzöldből narancssárgává érő termést hoz. Íze és illata nagyon intenzív és gyümölcsös. Ha valamire akkor erre lehet,  azt mondani, hogy kicsi a bors, de erős. A magyar fajtájú erősebb paprikákat megszégyenítő csípősséggel bír.

Csípőssége: 50.000 SHU - 130.000 SHU

8565499400_5b851857d6_z.jpg

A fent felsorolt fajtákon kívül rengeteg, egyéb ágazata van a Habanero paprikának.

(Mild or Sweet Habaneros, Red Habanero, Orange Habanero, Caribbean Red, Habanero Condor’s Beak, Big Sun Habanero, Golden Habanero, Mustard Habanero, Scotch Bonnet Pepper, Hot Paper Lantern, Red Savina, Datil Peppers, Peach Habanero, Yucatan White Habanero Peppers, White Bullet Habanero, Peruvian White Habanero White Giant Habanero Peppers Jamaican Chocolate Habanero Peppers)

Végül néhány LukáChili Habanero kép:

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: tudástár enciklopédia Capsicum chinense

A bejegyzés trackback címe:

https://westernchili.blog.hu/api/trackback/id/tr165798749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása