A gasztro rovatot saját részről egy egyszerű recepttel kezdeném, mely a jelenkor egyik legnépszerűbb celeb-séfjétől, Jamie Olivertől származik. Felhasználása sokrétű, szendvicsekhez, főételek mellé fogyasztható, de egy rántottát is nagyszerűen fel tud dobni, ízben és vizuálisan egyaránt! Jó módszer a saját termesztésű chili tartósítására is.
Hozzávalók:
- 600 g chilipaprika (én valami enyhébb fajtát javaslok, például jalapeno vagy a mindenhol kapható, meghatározatlan fajtájú piros chili)
- 15 szem egész fekete bors
- 5 babérlevél
- 2 evőkanál koriandermag
- 5 teáskanál só
- 6 evőkanál kristálycukor
- 1 l fehérborecet
(A mennyiségeket általában a rendelkezésre álló chilihez szoktam igazítani, ekkora adagot nem szoktam készíteni.)
Elkészítése:
Elsőként darabold fel a paprikákat (karikázd, vagy ahogy neked tetszik). Az eredeti recept javasolja, hogy szedd ki a magokat, de ez szerintem nem szükséges. A darabolt chilit, a borsot, a babérlevelet, a koriandermagot és a sót rakd bele egy befőttesüvegbe. A cukrot és az ecetet melegítsd fel, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. A még meleg oldatot önts bele a megpakolt befőttesüvegbe, majd ha kihűlt, irány a hűtő. Pár hét kell neki, míg összeérnek az ízek utána nyugodtan lehet csemegézni.
Az ecetes csemege jobb oldalon látható, bal oldalon pedig egy üveg sózott-darabolt chili Erős Pista helyett :)
Utolsó kommentek