Leírás

Ezen a blogon egy nyugati határszéli baráti társaság chilitermesztéssel kapcsolatos tapasztalatait, gondolatait olvashatjátok. Minden, ami kapcsolódik ehhez a csípős terméshez. Kellemes nézelődést!

Állandó oldalak

HTML

Utolsó kommentek

Chili enciklopédia - Poblano


Avagy a szárított mexikói, az Ancho

2014.01.23. 20:07 foki chili

Az általános információk után térjünk át egy kicsit a különbözőbb fajtákra. Itt főleg azokról lesz szó, amelyeket már ültettünk, kipróbáltunk, vagy majd csak idén fogunk, de előbb-utóbb minden sorra kerül.
Kicsit had magyarázzam a címet. A poblano-ról lesz szó, mint a Capsicum annuum egyik fajtájáról, viszont a szárított poblano-t a mexikóiak ancho-nak nevezik. Visszatérve az ismeretterjesztéshez, a poblano egy enyhe chili paprika - 1000-2000 SHU értékkel -, amely a mexikói Puebla államból származik. Az érett piros poblano lényegesen erősebb és ízletesebb, mint a kevésbé érett, zöld poblano.

poblano.jpg

Balra egy még éretlen termés, jobbra meg egy szárított.

A poblano általában enyhén csípős, alkalmanként ki lehet fogni egy-egy erősebb termést is, még az egy növényen termő paprikák közt is jelentős különbség lehet. A poblanoval szorosan összefüggő fajta Mulato, amely sötétebb színű, édesebb ízű és puhább szerkezetű.

Az egyik legnépszerűbb fajta Mexikóban, a bokor többszárú és fél méternél is magasabbra is nőhet. Termése 7-15 cm hosszú és 5-7 cm széles. Míg az éretlen poblano sötét lilás, zöld színű, addig az érett gyümölcs annyira sötét piros, hogy szinte fekete. A poblano inkább a teljes napfényt kedveli, a magvetéstől a szüretig mintegy 200 nap telik el, csíráztatásához a talaj hőmérséklete legalább 18 °C-os legyen.

poblano_chile_ennogada.jpg

Chilit En Nogada

Elkészítés módszerei: szárítva, felvert tojással bevont (capeado), sült vagy töltött. Különösen népszerű a 'chilit en nogada', ami a mexikói függetlenségi ünnepségek része, színeiben ugyanis a mexikói zászlót idézi. Ez tekinthető Mexikó egyik szimbolikus ételének. A poblano népszerű az Egyesült Államokban, illetve megtalálható a Mexikóval határos államok élelmiszerboltjaiban is.
Pörkölés és hámozás után a poblano paprikát konzervben vagy fagyasztva tartósítják. Amikor megszáradt, a paprikának széles, lapos , szív alakja lesz, ezt nevezik anchonak ("széles"). Az anchot gyakran fűszerként használják, hiszen egészen különleges aromát ad a különböző ételeknek.

Idén ezt a fajtát én mindenképpen kipróbálom, 12 tőt tervezek ültetni és ha bő termés lesz, akkor jönnek majd a receptek.. Csak figyeljetek! :)

Szólj hozzá!

Címkék: tudástár enciklopédia Capsicum annuum

A bejegyzés trackback címe:

https://westernchili.blog.hu/api/trackback/id/tr65775643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása