Az általános információk után térjünk át egy kicsit a különbözőbb fajtákra. Itt főleg azokról lesz szó, amelyeket már ültettünk, kipróbáltunk, vagy majd csak idén fogunk, de előbb-utóbb minden sorra kerül.
Kicsit had magyarázzam a címet. A poblano-ról lesz szó, mint a Capsicum annuum egyik fajtájáról, viszont a szárított poblano-t a mexikóiak ancho-nak nevezik. Visszatérve az ismeretterjesztéshez, a poblano egy enyhe chili paprika - 1000-2000 SHU értékkel -, amely a mexikói Puebla államból származik. Az érett piros poblano lényegesen erősebb és ízletesebb, mint a kevésbé érett, zöld poblano.
Balra egy még éretlen termés, jobbra meg egy szárított.
A poblano általában enyhén csípős, alkalmanként ki lehet fogni egy-egy erősebb termést is, még az egy növényen termő paprikák közt is jelentős különbség lehet. A poblanoval szorosan összefüggő fajta Mulato, amely sötétebb színű, édesebb ízű és puhább szerkezetű.
Az egyik legnépszerűbb fajta Mexikóban, a bokor többszárú és fél méternél is magasabbra is nőhet. Termése 7-15 cm hosszú és 5-7 cm széles. Míg az éretlen poblano sötét lilás, zöld színű, addig az érett gyümölcs annyira sötét piros, hogy szinte fekete. A poblano inkább a teljes napfényt kedveli, a magvetéstől a szüretig mintegy 200 nap telik el, csíráztatásához a talaj hőmérséklete legalább 18 °C-os legyen.
Chilit En Nogada
Elkészítés módszerei: szárítva, felvert tojással bevont (capeado), sült vagy töltött. Különösen népszerű a 'chilit en nogada', ami a mexikói függetlenségi ünnepségek része, színeiben ugyanis a mexikói zászlót idézi. Ez tekinthető Mexikó egyik szimbolikus ételének. A poblano népszerű az Egyesült Államokban, illetve megtalálható a Mexikóval határos államok élelmiszerboltjaiban is.
Pörkölés és hámozás után a poblano paprikát konzervben vagy fagyasztva tartósítják. Amikor megszáradt, a paprikának széles, lapos , szív alakja lesz, ezt nevezik anchonak ("széles"). Az anchot gyakran fűszerként használják, hiszen egészen különleges aromát ad a különböző ételeknek.
Idén ezt a fajtát én mindenképpen kipróbálom, 12 tőt tervezek ültetni és ha bő termés lesz, akkor jönnek majd a receptek.. Csak figyeljetek! :)
Utolsó kommentek