Leírás

Ezen a blogon egy nyugati határszéli baráti társaság chilitermesztéssel kapcsolatos tapasztalatait, gondolatait olvashatjátok. Minden, ami kapcsolódik ehhez a csípős terméshez. Kellemes nézelődést!

Állandó oldalak

HTML

Utolsó kommentek

Visszatekintés a tavalyi szezonra


1. Rész

2014.01.25. 19:14 LukáChili

A 2013-as szezon február 18. -án indult a magok elültetésével. A magok Aldiban kapható ültető tálcába kerültek. Pár szó az ültetőközegről. Magvetésnél egyszerű általános virágföldet használunk, érdemes nem a legolcsóbb fajtát megvenni, mivel az tele van egyéb nem kívánatos dolgokkal is, műanyag hulladék, nagyobb fadarabok és a többi érdekes "mit keres ez a virágföldben dolog?". Miután a magok el lettek ültetve a földet bepermeteztem Dithane M45-ös oldattal a palántadőlés nevű megbetegedés ellen. Négy darab ilyen tálca lett megtöltve magokkal, ami pontosan 96 maghoz volt elegendő, egy kis pohárba csak egy mag került. Elég sok fajta chili lett elültetve. Ebben volt többféle Habanero (Chocolate, Orange, Red savina, Yellow, Pumpkin), volt Red és Yellow Scotch Bonnet is, néhány Magyar fajta is (cseresznye paprika, fűszerpaprika, almapaprika), Birds Eye Demon, Dedo de moca, kétféle Jalapeno.

A magok kicsírázásához fontos a magasabb páratartalom, a folyamatos nedvesség és a megfelelő hőmérséklet. Az első pár hajtásra, nem is kellett sokat várni mivel már a harmadik napon jelentkeztek. Majd folyamatosan hajtottak ki a kis növények. Április elejéig ezekben a tálcákban maradtak, majd elérkezett az első átültetés. A kis palánták 9x9 centiméteres műanyag cserepekbe kerültek. A virágföld most már ki lett egészítve perlittel is, aminek nagyon jó a nedvtartó képessége. Egy ideig ebben az állapotban növekedtek a növények, viszont kevés napfény révén (palánták inkább sárgásabbak mint zöldek, megnyúlva elhajlanak az erősebb fényforrás felé) úgy döntöttem, hogy kipróbálom a mesterséges világítást (20 w-os 6500K színhőmérsékletű halogén izzókkal oldottuk meg, fontos a színhőmérséklet mivel a növények ezt tudják felhasználni) plusz még a tápozás is (a használt tápoldat: Garri tápoldat zöldségekhez, bogyós növényekhez) megkezdődött szép fokozatosan. Ennek köszönhetően szépen megerősödtek a növények mire elérkeztünk a melegebb időjáráshoz és a kiszoktatáshoz. Folytatása következik... Addig is itt van pár kép is a kiültetés előtti időszakról.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: beszámoló kezdetek évértékelő termesztés

A bejegyzés trackback címe:

https://westernchili.blog.hu/api/trackback/id/tr345772197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása