Leírás

Ezen a blogon egy nyugati határszéli baráti társaság chilitermesztéssel kapcsolatos tapasztalatait, gondolatait olvashatjátok. Minden, ami kapcsolódik ehhez a csípős terméshez. Kellemes nézelődést!

Állandó oldalak

HTML

Utolsó kommentek

Chili a fazékban... - Chili Con Carne


2014.03.11. 18:34 LukáChili

A chili con carne majdnem chilis bab, de csak majdnem. Van benne kukorica és sör is. Mellesleg ez az egyik legjobb chilis étel amit valaha kóstoltam. Lássuk a receptet.chili.jpg

Hozzávalók:

  •          1 nagy fej vöröshagyma
  •          1 dl étolaj
  •          7-8 gerezd fokhagyma
  •          60-80 dkg darált marhahús
  •          1 teáskanál római kömény
  •          1 rúd fahéj
  •          3-4 szem szegfűbors, mozsárban összezúzva
  •          1 teáskanál őrölt koriander, lehet egész is, szegfűborssal összezúzzuk
  •          Fekete bors, só
  •          őrölt chili, ízlés szerint
  •          1 csapott kanál édes paprika por
  •          Kiskanál füstölt paprika por vagy füstölt szalonna
  •          0,5 liter világos sör
  •          Csemege kukorica, ízlés szerint (ennyi húshoz kb. 30-40 dkg)
  •          Fél vagy egész paradicsomkonzerv (darabos)
  •          2-3 dl marha alap lé vagy húsleves
  •          1 leszűrt konzerv vörös-, vagy fekete bab

Elkészítés:

Egy lábasban olajat hevítünk, és rádobjuk a finomra vágott vöröshagymát és a szeletekre vágott fokhagymát, füstölt paprika hiányában mehet bele a szalonna is ízlés szerint. Kis párolás után mehet rá a darált marhahús, és miután az egészet alaposan összeforgattátok és a hús kicsit elkezdett lepirulni, jöhetnek rá a fűszerek: római kömény, egy rúd fahéj, szegfűbors, őrölt koriander, só, és bors. Most jön a lényeg: a csípősség beállítása. Csípős őrölt paprikával indítunk, aztán jöhet bele más is: friss chili/habanero, darált chili, konzervben eltett füstölt csípős chipotle paprika, minden jöhet, itt aztán lehet kísérletezni. A füstös íz mindenképpen jól jön, szóval egy kis füstölt pirospaprika por is menjen bele! Ha megvagytok, az egészet öntsétek fel sörrel és alap lével (a sör után túl sok alaplevet ne öntsetek hozzá, kb. 2-3 dl kell), végül még egy darabos konzerv paradicsomot is adjatok hozzá és a kukoricát (ha a kukorica puha, akkor csak a végén tegyétek bele a babbal együtt). Innentől laza az ügy, már csak rotyogtatni kell az egészet kis lángon, egészen addig, míg az egész egy jó sűrű ragu állagot nem kap. Ha ez előbb bekövetkezne, mint másfél óra, akkor folyamatosan adagoljatok még hozzá alaplevet, hogy ne legyen túl száraz. Minél tovább készül, annál finomabb lesz, szóval ha ráértek, akkor akár 3-4 órát is simán el lehet főzögetni (persze ügyelve a kevergetésre és a folyadékra!) Kóstolgassátok, és nyugodtan adjatok még hozzá bármit a fenti fűszerekből, ha szükséges. Ha kész, még óvatosan forgassatok hozzá egy átmosott konzerv vörös babot konzerv helyett mehet bele száraz bab is, persze előtte be kell áztatni, és előfőzni. Hagyjátok összemelegedni és már tálalhattok is!  

Bográcsban biztosan még finomabb lesz, így nyárra ez egy tuti recept kerti partikhoz. Sok sikert hozzá!

Szólj hozzá!

Címkék: gasztro food recept

A bejegyzés trackback címe:

https://westernchili.blog.hu/api/trackback/id/tr225850856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása