Leírás

Ezen a blogon egy nyugati határszéli baráti társaság chilitermesztéssel kapcsolatos tapasztalatait, gondolatait olvashatjátok. Minden, ami kapcsolódik ehhez a csípős terméshez. Kellemes nézelődést!

Állandó oldalak

HTML

Utolsó kommentek

'14/Day.070 - Átültetés, növekedés miegymás...


2014.04.02. 21:19 foki chili

Elég rég írtam. Na persze nem bejegyzést, hanem beszámolót. A kicsit több, mint egy hónap alatt persze elég sokat nőttek, de majd mindjárt jobban belemerülök, csak ki kell térnem egy kicsit a gasztro-cikkhez is, mert ma egy adagban kapjátok a csípőset. Ötlet (és idő) hiányában egy olyan recept kerül fel, amit még nem próbáltunk - de ígérem ki fogom -, ennek ellenére biztos vagyok benne, méltó helye van itt, ezen a blogon.

Kicsit több, mint egy hónapja nem írtam a chilikről, de nem történt semmi említésre való. Nem fertőződtek, nem gombásodtak és még ketrecharcot sem vívtak egymással, még. Viszont eljött az első átültetés és ez megér egy bejegyzést. Helyhiány miatt sajnos nem sikerült minden tövet egy különálló 3 dl-es (eddig 1 dl-esben voltak) pohárba ültetni, így a Poblano chiliket kettesével ültettem át. Öntözni sem kell olyan sűrűn, csak két naponta kapnak vizet, ez szerintem a melegház/sátor miatt van, hiszen 80% körüli páratartalmat kapnak és cseppet sem szárad ki a föld. 
Ezenkívül egy tő Chocolate Cherry és két tő Black Hungarian elkezdte hozni az idei szezon első bimbóit. Nézzük is a képeket:

Rákanyarodva a bejegyzés gasztro részére, ma egy nagyon érdekes pörköltet szeretnék ajánlani, a rendang-ot. Ez egy maláj ünnepi étel. Nem is szeretnék róla többet mondani, olvassátok el nyugodtan Ízhuszár rendang-ról szóló cikkét, és akkor lássuk is a receptet.

Hozzávalók (8 adag):

  • 8 ek olaj
  • 800 g marhahús
  • 4 db közepes salottahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma (reszelt)
  • 40 g gyömbér (reszelt)
  • 15 g kurkumagyökér (reszelt)
  • 1 kk kurkuma
  • 1 db chili (apróra vágott)
  • 20 g galangal (apróra vágott)
  • 30 g tamarind paszta
  • 5 dl kókusztej
  • 4 db lime levél (kaffir)

malaj-marha-3_1.jpg

Elkészítés:

  1. A kockára vágott marhahúst kevés zsiradékban, közepes lángos, több részletben kérgesre pirítjuk, majd félretesszük.
  2. Az olajban megpirítjuk a kockára vágott salottahagymát. Ha már kezd barnulni, akkor hozzáreszeljük a fokhagymát, és addig pirítjuk, amíg el nem kezd illatozni.
  3. Ezután jöhet bele a a gyömbér, a kurkuma (friss és az őrölt is), a chilipaprika, a galangal gyökér és a tamarind paszta. Egy-két percig pirítjuk, amíg össze nem áll a paszta.
  4. Beletesszük a húst (és a húsból kifolyt levet is), felöntjük a kókusztejjel, hozzáadjuk a lime levelet. Sózzuk, borsozzuk, majd lefedve főzzük másfél órán keresztül (az utolsó fél órában fedő nélkül), amíg a hús meg nem puhul és a szaft be nem sűrűsödik.
  5. Pirított salottahagymával, friss chlivel, egy gerezd lime-mal és párolt rizzsel tálaljuk.

A receptet köszönjük ízHUSZÁR-nak.

Szólj hozzá!

Címkék: beszámoló gasztro food recept termesztés átültetés

A bejegyzés trackback címe:

https://westernchili.blog.hu/api/trackback/id/tr755889542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása