Leírás

Ezen a blogon egy nyugati határszéli baráti társaság chilitermesztéssel kapcsolatos tapasztalatait, gondolatait olvashatjátok. Minden, ami kapcsolódik ehhez a csípős terméshez. Kellemes nézelődést!

Állandó oldalak

HTML

Utolsó kommentek

Chili enciklopédia - Cayenne


2014.03.13. 18:51 WD Chili

Ha megkérsz valakit, hogy rajzoljon le egy chilipaprikát, nagy valószínűséggel nem egy sárga Habanerot, egy ráncos Carolina Reapert vagy egy kerekded zöld Jalapenot vet papírra, hanem egy hosszúkás, sima, élénkpiros termést. Pont, ahogy a cayenne paprika kinéz.

A Cayenne a capsicum annuum egyik fajtája. Dél-Amerikából származik, a jelenlegi Francia Guyana területéről, nevét a Cayenne folyóról kapta. A 15-16. században portugál utazók terjesztették el a világban. Ma már az egyik legismertebb chilifajta.

Mostanra már több változata ismert a Cayenne paprikának. Termése általában piros, hosszúkás, 10-15 cm hosszú, kevésbé húsos. Csípőssége 30-50.000 Scoville egység között mozog, tehát a csípősebb fajták közé tartozik. Léteznek még hosszabb termésű, enyhébb, illetve más színű változatai is (Cayenne Golden, Cayenne Carolina, Cayenne Ring Of Fire, Cayenne Long Thick Red, stb.)

A Cayenne paprikából készül az egyik legismertebb Dél-Amerikai fűszer, a cayenne-bors. Ez nevével ellentétben nem bors, hanem szárított-darált csípős paprika (Az elnevezés valószínűleg onnan ered, hogy mikor Kolumbusz visszatért második útjáról, hajóorvosa hozott néhány paprikát, melyről később felfedezték, hogy kiválóan helyettesíti a meglehetősen drága fekete borsot. Ha szeretnél többet megtudni a sztoriról, olvasd el Dani vonatkozó bejegyzését.). A cayenne-borsot manapság már nem feltétlenül Cayenne paprikából készítik, felhasználnak egyéb fajtákat is.

A népszerű elmélet szerint, ha cayenne borssal fűszerezzük az ételt, akkor serkentjük a kalóriafelhasználást, és ez hozzájárul a fogyáshoz. Ezt nem sikerült még kutatásokkal is alátámasztani, mindössze azt, hogy ha jól megszórod csípős porral az ételt, kevesebbet eszel belőle :-). A chili egyéb pozitív hatásairól azonban már sok kutatás és cikk szólt, úgyhogy egészségügyi szempontból is érdemes fogyasztani.

Szólj hozzá!

Címkék: tudástár enciklopédia Capsicum annuum

A bejegyzés trackback címe:

https://westernchili.blog.hu/api/trackback/id/tr895854490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása