Na de mi is az a chutney (csatni)?
Tulajdonképpen egy erősen fűszerezett szósz, amely lehet édes, savanyú, csípős, és bár eredetileg mangóból vagy más trópusi gyümölcsből főzték, ma már egyaránt készülhet zöldségből vagy gyümölcsből. Alapját az ecet, a hagyma és a cukor képezi, de fűszerek széles skáláját is használják az elkészítésekor. A lekvárhoz hasonlóan általában hidegen fogyasztják, tartósítása is hasonló eljárásokkal történik. Készülhet főzéssel, vagy anélkül, minden formájában különleges hatást kelt, és könnyedén helyettesíthető vele a megszokott saláta, mártás, de akár a ketchup vagy a mustár is. Párolt rizs és hús mellé pedig szinte kötelező kipróbálni. - life.hu
Nézzük is a címben említett chutney receptjét:
Hozzávalók
- 60 dkg szilva
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 kk rozmaring
- 1 ág friss rozmaring
- 1 kk fahéj
- 2 kk chili (én egy frisset tettem bele, úgy intenzívebb ízt kapott, illetve csípősebb is lett)
- 1 csipet só
- 3 ek cukor
- 1 ek balzsamecet
- 1/2 dl víz
Elkészítés
A szilvákat mossuk meg és magozzuk ki. Tegyük egy fazékba. A fokhagymákat szeleteljük a szilvára, tegyük hozzá a cukrot és a fűszereket, majd öntsük rá a balzsamecetet és a vizet. Lassú tűzön kezdjük el főzni. 20 perc után kicsit turmixoljuk össze, majd tegyük vissza 2 percre, hogy megint összeforrjon.
Forrón szedjük kis üvegekbe, zárjuk le és állítsuk fejtetőre. Így nagyon sokáig eltartható. Sült húsok mellé csodás, de magában is isteni.
Utolsó kommentek