Leírás

Ezen a blogon egy nyugati határszéli baráti társaság chilitermesztéssel kapcsolatos tapasztalatait, gondolatait olvashatjátok. Minden, ami kapcsolódik ehhez a csípős terméshez. Kellemes nézelődést!

Állandó oldalak

HTML

Utolsó kommentek

Visszatekintés a tavalyi szezonra


2. Rész

2014.02.02. 11:13 LukáChili

Az áprilisi melegebb idő beköszöntével megkezdődött a chili palánták szabadtéri élete. Pár nap alatt hozzászoknak a napsütéshez, de eleinte csak keveset legyenek a tűző napon, mert hamar megégnek. Csak fokozatosan. Először csak 1-2 órát szabad a napon hagyni, utána félárnyékba kell helyezni őket, aztán másnap már lehet 3-4 óra is, közben azért figyelni kell, hogy nem e égnek meg, szépen lehet majd fokozni a napon eltöltött időt, ha hozzászoknak, utána már nem okoz gondot nekik a tűző nap.

Jut eszembe, azt hiszem az öntözésről nem igazán esett szó az 1. Rész alatt.  Az ÖNTÖZÉS az egyik legfontosabb lételem a chilik életében. Nem szabad félvállról venni, ha nem figyelünk rá akkor könnyen a palánták elhalálozásához vezethet. A felesleges víz elfolyásáról mindig gondoskodni kell! Nem szabad hagyni, hogy a föld kiszáradjon, de túl sok vizet sem szabad adni nekik. A földnek mindig nedvesnek kell lennie, de nem szabad tocsognia a vízben.

A palánták egész május közepéig a 9x9 centiméteres cserepekben maradtak. Itt elérkeztünk a második átültetéshez. A virágföldbe itt már került kókuszrost, perlit és táp granulátum is. A kókuszrost egy baromi jó ültetőközeget biztosít, mivel elég sok vizet magában tud tartani, de a fölösleget azt átengedi magán, olyan mint egy szivacs. A tápgranulátumon kívül kaptak még folyékony tápoldatot is.1_6.jpg

Az új, nagyobb helynek, az újfajta ültetőközegnek és persze a napfénynek köszönhetően gyors növekedésnek indultak a növények. 

1_7.jpgPár nappal később egy-két fajtánál beindult a virágzás.


2_4.jpgMájus végére a Jalapeno-nál és Serrano-nál kibújtak az első termések is. 

1_9.jpgJúnius közepére már nagy és erős növények foglalták el a terasz jelentős részét.

A Habanero fajták az első kinyíló virágokat elkezdték ledobálni. Ekkor a folyékony tápoldatot lecseréltem leander tápoldatra, mivel ennek az összetétele segíti a virágzást és a virágok bekötését is. Ez meg is oldotta a problémát és a virágok most már fent maradtak a növényen.

1_10.jpgA várva várt Habanero termések.

Mivel ilyen sok és nagy növényt szinte már lehetetlen volt normálisan meglocsolni. Bevetettünk próbaképpen egy csepegtető rendszert. Az öntözés így már gyerekjáték volt.

Csepegtető 2.jpgA csepegtető rendszer.


1_11.jpgJalapeno többféle érési fázisban.

A múltkori enciklopédia rovatban olvashattátok, hogy a Jalapeno-t zölden szokták leszedni. Azt, hogy mikor lehet leszedni, az jelzi, hogy a terméseken kis repedések jelennek meg.

A Habanero fajtákon az első beérett termések Augusztus elején mutatkoztak, ezután indult be a nagy termésdömping.

1_12.jpgÉrett Habanero Orange.

Több képet találhattok majd a galériában a beérő termésekről.

A szezon végére több mint 12 kilógramm chilit tudtunk leszüretelni. Ez jóval több volt, mint amiben az év elején reménykedtem. Ilyen sok Habanero elfogyasztása nyersen lehetetlen, ezért szárítógépben ki lettek szárítva és őrlemény készült belőle. Őrleményért lehet érdeklődni, van eladó belőle. A jalapeno nagy részéből savanyúság készült, felkarikázva ecetes lében lett elrakva. Habaneroból készült még BBQ szósz, Habanero dzsem és szilvás vörösboros chutney (ejtsd: csatni). Az utóbbi kettőről később láthattok receptet a megfelelő rovatban.

Szárító.jpgA szárítóban.

1_13.jpgNagyobb mennyiségű Habanero. A gyufa a méretarányok érzékeltetése végett van.


A szezon végén a növények egy része meg lett metszve, lekerültek a pincébe, próbálkozunk a teleltetéssel. Eddig jól halad, mivel a növények élnek. Tavasszal át lesznek ültetve, kapnak tápot és napfényt, aztán reméljük, hogy a 2014-es szezonban is hoznak terméseket. Az idei évnek saját logóval és 72 mag elültetésével vágunk neki. Az ültetésről majd egy későbbi posztban írunk. Reméljük az idei szezon is legalább ilyen sikeres lesz.

lukáChili véd.jpgA LukáChili logó.


Befejezésképpen néhány kép a 2013-as évből.

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: beszámoló kezdetek évértékelő termesztés

A bejegyzés trackback címe:

https://westernchili.blog.hu/api/trackback/id/tr855785506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása